Monday, December 8, 2008

Långt om länge - Reseutmaning del 4

Jag tänkte ge er den sista delen i reseutmaningen som jag påbörjade för ett tag sedan. Håll till godo, här kommer de sista tipsen:

Dit jag vill åka nu:
Nu när första snön kom så blev jag oändligt sugen på åka skidor, här i Sverige eller i Alperna. Annars längtar jag efter äventyr, Indonesien, Nya Zeeland eller Kanada kanske. Storstad: New York, tänk att jag fortfarande inte varit där...


Bästa shopping:
Paris igen, mycket second-hand framförallt i Marais, men massor av andra butiker i alla, och då menar jag alla prisklasser. Shoppa loss om du har råd på Dior eller Colette, annars Mango, Pimkie, Etam och NafNaf. Lite coolare Kiliwatch eller varför inte flanera bland tusen små underbara butiker återigen i favvokvarteret le Marais. Kolla in Zadig&Voltaire om du inte redan gjort det, suck, om man hade pengar. Om jag hade haft europeisk storlek 34 eller max 36 skulle jag säga Thailand. Där går att hitta hur mycket schyssta t-shirtar och toppar som helst om man är liten och smal som en thailändska.
Bästa nattliv:
Åh Paris så klart men jag vågar inte uttala mig om nattlivet där längre eftersom det var så länge sedan jag bodde där. På min tid gick vi och dansade på Favela Chic, Le Paris, La Serena och till Queen på måndagar. Någon desperat gång även till V.I.P. eller Cabaret...Barer finns det massor av, jag gillade Bastille, Oberkampf och Marais men även jazzbarerna bland annat i latinkvarteren upp mot Luxembourg.

Packningstips:
Packa lite alltid. Om du åker till ett land där shoppingen är billig eller ett måste, satsa på några enstaka basgrejor och eventuellt ett festkit och handla resten på plats. Packa aldrig på måfå utan se i förväg till att packa matchande och praktiska kläder. Jag lägger ut alla outfits på sängen hemma och mumlar, "den här med den här på måndagen, detta på tisdagen, detta att åka i"...och så vidare.


En speciell resa:
Jag tog mig friheten att lägga till titeln en speciell resa som jag tyckte var lite intressant och jag vill gärna nämna Sri Lanka som resemål för att det var en av mina starkaste upplevelser. Jag och min bästa väninna var där och hälsade på hennes fadderbarn och samtidigt passade vi på att resa runt och se det mesta av ön, utom den del som är ockuperad av de tamilska tigrarna förstås. Jag önskar verkligen att jag kunde visa er bilderna därifrån men de sitter i fina album. Det var en riktigt mysig resa där vi fick se mycket tack vare fadderbarnen. Vi hälsade på i deras skolor, var med på morgonceremonier och lektioner och fick dessutom chansen att komma hem till deras familjer och följa dem i vardagen med sysslor och relationer. Vi såg fattigdomen och visst var det olidligt när pappan i en av familjerna bad oss att köpa en cykel till hans son för att han tyckte så mycket om att cykla. Man vet ju inte riktigt hur man ska bete sig då det är uppenbart att vi visst skulle kunna köpa en cykel men hur skulle det bli? Skulle vi då göra det till alla barnen, och kan vi det? Fattigdomen var påtaglig men inte förödande. Det fanns mat och tak över huvudet, skola och arbete men såklart, inte mycket mer. Som västerlänning känner man sig till en början äcklad av sig själv, bortskämd och vidrig men efter ett tag måste man svälja det där och veta att göra det bästa av sin situation.

Bild från en gata i Kandy

Jag tycker inte man ska sluta resa, eller skänka alla sina pengar till andra för att må bättre. Det gör man nog inte ändå. Men i resandet ser man med egna ögon det som man annars bara hör talas om. Vi är ju sådana vi människor, att vi måste vara nära, se med egna ögon, känna för någon vi bryr oss om innan vi kan utveckla sann empati. det gör oss inte inhumana, tvärtom gör det oss ytterst mänskliga. Jag tror att det hjälper oss att i fortsättningen göra så gott vi kan, genom att dels uppskatat det vi har, dels dela med oss av den rikedomen, i form av pengar, men även i form av kärlek till medmänniskor, som befinner sig nära och fjärran.Stranden i Hikkaduwa
Sigiriya rock - en populär sevärdhet för munkar och vanligt folk

En kvinna på teplantagen. Sri Lanka exporterar väldigt mycket av det berömda Ceylontéet som har samma namn som ön förut hade - Ceylon.

En bild från Elefantbarnhemmet i Pinnawala. En riktig upplevelse att vara här och titta på elefanterna som togs så väl omhand, fick dricka ur nappflaska och och gå i karavan ner till sjön och bada varje dag.

1 comment:

  1. De bästa resorna är ofta de när man har någon personlig anknytning eller känner någon så man får en inblick i det "verkliga" livet där, vardagen osv.

    Jag kan som sagt inte åka skidor och det ser ju inte ut som jag skulle få chansen att lära mig i vinter heller. Tack växthuseffekten!
    Men läste i RES för inte så länge sen om en känd vinterort i Kanada, tror det Whistler (???) eller något sånt. Såg helt fantastiskt ut!

    Kram Mia

    ReplyDelete