Wednesday, December 3, 2008

Mycket prat om julklappar

Jag älskar verkligen att ge julklappar, att välja ut, omsorgsfullt slå in och sedan till slut, att se minen på den som öppnar. För mig spelar det ingen som helst roll om man ger utan att eller får utan att ge men det har på något tråkigt vis blivit så att det för många handlar om ett julklappsutbyte där man måste ge och få för exakt samma summa. Jag tycker att det är tråkigt. För många handlar säkert julklappsstrejken om att man tycker att det är onödiga pengar och onödig konsumtion, men jag håller inte med.
Jag är verkligen inte för den masskonsumtion som råder speciellt inför julhandeln, men vettiga klappar är något helt annat. Jag anser att julklapparna förutom födelsedagspresenter är något fint. Det är den enda gången på året då man verkligen lägger sin tid, energi och sina pengarnågon annan än sig själv. Det är klart att det finns en massa givmilda människor som ger saker och upplevelser till andra hela tiden men försök att förstå mitt resonemang. Du kan lätt lägga flera hundra och säkert tusen på dig själv varje månad, kläder, bio, musik, resor, teknik, ja allt man unnar sig. Varför är det då så hemskt att lägga dessa pengar på någon annan till jul. Det är en sak om man inte köper något till sig själv heller men rannsaka ditt samvete, köper du inte något till dig själv varje månad?Det finns inget som säger att du måste köpa en pryl för prylens skull, en julklapp för julklappens skull men om du tycker om att shoppa till dig själv så måste det väl vara kul att shoppa till någon annan. En perfekt julklapp kan vara en sak, det kan vara något du sett och tänkt om: "den skulle han eller hon bli glad för, den passar verkligen honom eller henne ". Det kan vara en resa till mamma som aldrig själv haft råd att åka utomlands. Det kan vara ett medlemskap i WWF eller Amnesty till syskonet som brinner för rättvisa. Det kan vara ett par varma raggsockar till mormor som alltid fryser, det kan vara ett klippkort på hemmalagad mat till barnfamiljen som aldrig hinner eller varför inte en helkroppsmassage till kärestan.

Vad den än må vara så är jag för julklappar som har ett värde. Skäm bort dem du älskar till julen, det är de värda. Och om du vill så skäm bort dem under resten av året också, det ena utesluter inte det andra. Och om det inte finns något som du tycker är värt att ge bort, låt dina nära och kära få ha gett ett bidrag till någon organisation som behöver dina julklappspengar bättre än någon annan. Cancerfonden, Naturskyddsföreningen, Röda korset eller barnens idrottsförening, eller någon annan, säkert finns det något ditt hjärta klappar extra för.

Och om du inte tycker om julen, ge dig själv en icke-julklapp, åk bort, unna dig en spa-helg, en vecka på Teneriffa eller hyr en stuga i skogen med några likasinnade vänner. Eller gör om julen, bjud in alla vänner och gör julen till en högtid för de närmsta och inte bara för familjen som i mångas fall inte är de närmsta. Ät vegetariskt och rättvisemärkt och gör en tårta till efterrätt i stället för gröt. Häng upp troll i stället för tomtar och titta på Sex and the City istället för Kalle Anka.Det är klart att inte alla måste tycka om julen men man har faktiskt ofta ett eget val så tvinga inte dig själv att fira jul för någon annans skull. Julen kan firas för att fira Jesu födelse eller för att fira att du och dina vänner och din familj tycker om att kura ihop er i vintermörkret och lysa upp tillvaron med ljus, glögg och god mat men den ska inte firas om man inte mår bra av det. Så gör vad du tycker känns bäst under denna allas älska-att-hata-högtid men få inte de som tycker om julen att få dåligt samvete för det.
Bilder: Privata samt från SATS hemsida

3 comments:

 1. Åh, vad fint! Vilken julstämning du sprider! Kram

  ReplyDelete
 2. Vad bra och fint skrivet. Älskar oxa juklappar men visst kan det vara klurigt och stressigt ibland. Pappa är alltid svar tex...

  Har verkligen inte kommit i julstämmning i ar, kanske blir efter Luciataget? Och jul blir hos brorsan i Riga sa det är ju ocksa lite annorlunda.

  Nat ar skulle jag gärna vilja fira med kompisar, i nan liten stuga nanstans, eller i solen och göra helt tvärtom! :)

  Kram Lisa

  ReplyDelete
 3. Så bra skrivit!! Du fick fram ett vackert julbudskap o skönt att du lyckades på ett bra sätt säga till alla som är emot julen, att vi som älskar inte är dåliga människor o att de kan ändra sitt eget upplägg av firandet för att själva njuta o må bra de oxå, på sitt sätt... Kanon! Jag instämmer med allt!
  puss charlie

  ReplyDelete