Friday, May 22, 2009

Helgtips - Ystad djurpark

Om ni är i Skåne, eller bor i Skåne och ännu inte besökt Ystad djurpark så kan jag varmt rekommendera er att göra det.

Ystad Djurpark beskriver sin verksamhet i följande ordalag: "en djurpark som strävar efter att skapa en miljö som djuren trivs i, men också att informera om djuren, bedriva undervisning, delta i bevarandeprogram och forska."

Mestadels har de djur som trivs i det öppna landskap som Skåne erbjuder, till exempel alpackan.

Man kan se på olika sätt om djuren trivs eller inte, ett sätt är om djuren får ungar eller inte. På Ystad Djurpark får nästan alla djur ungar årligen


Två spanar på aporna som får mat. Aporna är mestadels pensionerade försöksapor som har varit inblandade i olika medicinska forskningsprojekt på landets universitet. När de är gamla får de komma hit och vila resten av livet. Ibland blir de lite väl bortskämda med mat och när vi var där senast gick aporna på bantingskur för att de hade ätit för mycket banan och blivit tjocka. Istället blev det apelsin, granatäpple och annan lite slankare frukt. Det är tydligen inte bara människor som bör vara aktsamma med frukten!

En viktig uppgift för världens djurparker är att bidra till att hotade arter och naturområden bevaras. I Afrika håller just nu många arter på att försvinna, bland annat på grund av jakt och av att deras naturliga miljö hotas (genom bl.a. skogsavverkning och ökenspridning). Ystad Djurpark är i nuläget inblandade i två projekt i Afrika.

En liten get var väldans trött och sträckte ut sig på en varm stubbe i solen.


Lille J ville förstås komma in och klappa och moster var inte sen att följa med och gosa med djuren trots en alldeles för fin kjol.

En lite för tung lekkamrat sitter på andra sidan gungbrädet.

Mina största favoriter är ändå lemurerna. Det finns få djur som får mitt hjärta att klappa som för dessa underbara varelser. Därför får inlägget avslutas med en lemurkavalkad.

4 comments:

 1. Visst är det fint där! Absolut värt ett besök! Ser ut som ni har haft en mysig dag!
  Kram

  ReplyDelete
 2. Vilka underbara bilder!! Så härligt det ser ut. Har aldrig varit i Ystad Djurpark men dit ska jag definitivt åka!! Det blir en superutflykt nästa gång jag åker ner till mormor. Tack för tipset :)

  Kram Jenny

  ReplyDelete
 3. Lemurerna är mina favoriter med:) Skulle lätt kunna smuggla med en hem i väskan, men kanske inte så gulliga att ha hemma, som de ser ut.
  Hoppas det går bättre med examinationsarbetet:) Vet hur det är med "dumma" lärare.

  Kram!
  Annelie

  ReplyDelete
 4. Sv: ja, det er min lille hund. Fie hedder hun:-)
  Kram

  ReplyDelete