Thursday, June 4, 2009

Bönor på begäran

Mia ville ha enkla och goda tips på bönsallader och det står jag gärna till tjänst med. Jag kan inte på något vis påstå mig vara expert eller komma med några nya och kreativa idéer men jag slänger ofta ihop saker på det jag har hemma och ibland tänker man kanske inte på det enklaste, allra helst inte om man inte är van vid att laga bönor, kikärtor och linser.

Gemensamt för alla bönrätter är att de blir allra godast om man använder torkade bönor och blötlägger och kokar upp själv. Men ofta har man inte tid eller så glömmer man och då finns det en del bra alternativ, bland annat Zetas ekologiska bönor på kartong. Vad det gäller mängden av de olika ingredienserna är det bara att exprimentera efter egen smak. Recepten nedan är beräknade till två personer, alternativt en person och en lunchlåda!

Igår gjorde jag den här:

Blandad bönsallad
1 paket av Zetas blandade ekologiska bönor
Lite ruccola
2 tärnade tomater
2 tärnade avokado
1/2 rödlök

Blanda

Strö en god fetaost över salladen och ringla sedan en god olivolja och lite balsamvinäger över. Ät och njut!


Omelett på svarta bönor

5 ägg
En skvätt grädde eller mjölk
1 paket Zetas ekologiska svarta bönor
1/2 gul lök
1-2 tomater
5-10 små färska champinjoner
1 grön paprika
Några jalapenos
En god ost tärnad alternativt lite keso
Salt, peppar, oregano och gärna lite andra färska kryddor. Jag brukar ta det jag har hemma, basilika, timjan, rosmarin...

Vispa upp ägg, grädde, salt och kryddor i en skål. Börja med att steka champinjonerna, paprikan och löken tills dessa får lite färg, häll sedan i bönorna, tomaterna och jalapenos, rör om och häll över äggsmeten. När det har stelnat lite grann, häll i osten eller keson och tryck ner den under ytan. Stek på svag värme tills all smet stelnat. Om smeten är rinnig brukar jag ta med stekspaden i kanterna på pannan och låta smeten rinna ner till botten genom att luta lite på pannan, då hindrar man även att undersidan bränns. Stjälp upp på tallriken och servera med lite grönsallad!


Spenat och kikärtssoppa

2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 lök hackad
1 msk färsk rosmarin
2 burkar kikärtor à 425 g
1 1/4 liter grönsaksbuljong
75 g minipasta
125 gram färska spenatblad, rivna (går bra även med frysta)
salt och peppar
riven muskot
krutonger
parmesanost

Hetta upp oljan i en gryta och stek vitlöken, löken och rosmarinen på svag värme i 5 minuter tills löken mjuknat utan att brynas. Tillsätt kikärtorna med sitt spad och grösnkakbuljongen, koka upp och låt sjuda i 30 minuter. Tillsätt pastan, låt koka upp igen och låt sjuda i ca 6 minuter. rör ner spenaten och låt koka i 5 minuter till så att pastan och spenaten mjuknar. Salta och peppra och servera sedan soppan överströdd av muskot, krutonger och riven parmesan!

7 comments:

  1. Åh vad gott det lät, alla tre recepten! Jag älskar bönor i alla former! Var ju ändå nästan vegetarian i tre år :)

    Ska genast prova den översta - har alla ingredienser hemma!

    Ha det bra i solen.

    Kram Jenny

    ReplyDelete
  2. Just bönor och ärtor är jag riktigt dålig på men med dessa recept nära till hands så ska jag överväga att laga något dylikt. Jag har tex köpt hem kikärtor men aldrig tillagat dem. Låter ju gott och himlans nyttigt! :)

    Angående diskussionen så håller jag ju med dig. Jag tycker också om att fundera och vrida och vända men det slutar alltid med att jag blir helt skev i skallen och har motbevisat det ena med det andra och så vet jag inte vilket ben jag ska stå på. Då känns allt så sjukt komplicerat och det är då, först då, som jag tänker att jag ska släppa det (för den här gången) och bara vara :)

    Det är alltid nyttigt med reflektion och att argumentera och få höra nåt smart av någon från "andra sidan". Låter ju alltid så roligt när du pratar om livet som lärare! Jag har aldrig funderat på det innan men tanken har studsat tillbaka nu ett par gånger, kanske något åt det hållet som jag också vill bli när jag blir stor :)

    ReplyDelete
  3. Nej det var inte hos mig, jag hörde denna roliga kommentar av en annan och var givetvis tvungen att skriva om den!
    Kram Jessica

    ReplyDelete
  4. Tak for de lækre opskrifter! Jeg elsker bønner, og synes at det er herligt med lidt ny inspiration!
    Tak for tipset med Thailand:-) Hvornår var I der?
    Kram

    ReplyDelete
  5. bönsallader är populära hemma hos mig :-)

    Den där spenat- och kikärtsoppan låter riktigt god, måste testa!

    kram!

    ReplyDelete
  6. Det uppskattas!
    Angående Newman, man behöver inte vara en rik skådis i Hollywood för att vara sexig. Jag menar bara att för mig är det en kombo av de tre hjärta, hjärna, själ. Han kan va en allmänbildad lärare som alltid ger sin sittplats på bussen till äldre damer och bor i en etta med sitt livs kärlek. Poängen är kombinationen, inte hur de egenskaperna tar sig uttryck.

    kram

    ReplyDelete
  7. Paris mandag till torsdag!!??! Men det är ju perfekt ,jag är här! :) Ah vad roligt! Tisdag skulle nog passa bäst som det ser ut nu. Passar det er? En drink eller en kaffe efter jobbet nanstans. Le Marais kanske? ;)

    Maila mig om du vill: lisaglimvik@hotmail.com

    Ah vad roligt! Hoppas att vi kan fa till en träff!

    Stor kram Lisa

    Ps Var ska ni bo?

    ReplyDelete