Saturday, August 8, 2009

Alcatraz

I tusentals år var Alcatraz en obebodd och ensam ö som enbart emellanåt fick besök av de indianer som bebodde Kalifornien innan spanjorerna tog över 1776. Det var den spanska upptäcksresanden Manuel de Ayala som namngav denna och de andra öarna i viken.

Det är inte svårt att förstå var han fick namnet ifrån, ön är fullkomligt översållad av spår från en av de allra största fiskmåskolonierna i västra Amerika. Dock betyder tydligen inte alcatraz på spanska fiskmås utan havssula (ni som talar spanska kanske kan hjälpa till här?). Jag antar att spanjoren som namngav öarna inte var ornitolog.

Turister på väg ombord på båten som ska ta oss ut till ön. Erik tyckte det var lite pinsamt att jag ville ta foto på oss framför the cable car men jag tyckte att han skulle vara glad över att jag åtminstone inte frågade någon av de andra om de "please could take a picture of us"!

Här står jag framför vattentornet innan vi går in i själva cellhuset där man fick en guidad audiotur som ingick i priset. Det var enormt spännande att höra före detta fångvaktare och interner berätta om fängelsets historia medan man gick i de kala gångarna, såg in i de trånga cellerna och hörde skedarna i matsalen skrapa mot tallrikarna. På det hela taget tycker jag att det var en väldigt bra utflykt. För cirka 15 dollar fick man båtresan, inträdet samt låna hörlurar och bandspelare. Man fick också se en film om Alcatraz bakgrund och man fick stanna på ön så länge man ville.

Alcatraz blev inte fängelse förrän 1915 och då var det endast ett militärt sådant. 1934 blir det dock federalt fängelse och ända till dess att Robert F. Kennedy stänger ner det 1963 inhyser denna fruktade inrättning 1545 män som ansågs behöva sitta i USAs mest säkra fängelse. Ovan är en bild på en av isoleringscellerna. I de fick man sitta om man inte hade skött sig. De var beckmörka och inhyste inget annat än en toalettstol. I en sådan här cell satt Robert Stroud "The birdman" hela sin 21-åriga vistelse på ön. Stroud dog samma år som Alcatraz stängde. Andra kända fångar är Al "Scarface" Capone, "Doc" Barker och Alvin "Creepy" Karpis. Nästan samtliga satt inne för småbrott men med väldigt långa straff. Man tog de för det man kunde helt enkelt utan att kunna bevisa det de egentligen gjort sig skyldiga till.

"You are entitled to foof, clothing, shelter, and medical attention. Anything else you get is a privilege." Number 5, Alcatraz prison rules and regulations, 1934

Detta betydde att det var lång ifrån alla fångar som någonsin fick se dagens ljus här ute i rastgården. Men de som fick kunde stanna här ute i timmar, även mitt i vintern. När vinden blåste rätt, berättades det, kunde man höra skratt och musik från San Franciscokusten. Det var enligt många av fångarna den värsta tortyren.

"If you break the law, you go to prison, if you break the prison law, you go to Alcatraz"

3 comments:

 1. Vad bra du skriver! Kul och intressant läsning med massor av allmänbildning! Kram
  Tur att man inte gjort något och fick bo där, ser läskigt ut!

  ReplyDelete
 2. Vad spännande att se Alcatraz och kul läsning. Hoppas också få se det nån gång. kram

  ReplyDelete
 3. Fröken Isaksson; Vad kul att du tyckte det var intressant. Ja jag hoppas också att du får se det någon gång! Kram

  ReplyDelete