Wednesday, December 22, 2010

Dag 22 - Det här upprör mig

Det upprör mig så infernaliskt att man inte kan komma till en hållbar överenskommelse om hur vi ska rädda miljön. Återigen har ett klimatmöte hållits och avslutats utan att något verkligt avgörande har beslutats. Det är en så otroligt seg och stor apparat med alla dessa länder som ska komma överens och inte blir det bättre av att det fins så många som sätter käppar i hjulet. Hur fan kan det fortfarande finnas forskare som hävdar att klimathotet är en bluff? Man vet inte om man ska skratta eller gråta när man läser sådant här, här och här.

Jag blir så jävla arg på allt, på oss, på dem, på alla som inte tar det här på allvar. Dessutom är det så tråkigt att Sverige som har varit föregångsland när det gäller utsläpp nu inte tänker sätta upp högre mål än vad som oss avkrävs. Dock är det väl ett ljus i mörkret att de åtminstone upprätthåller samarbetet, något som såg oerhört dystert ut efter Köpenhamn i fjol.

Idag satte jag mig på ett plan för att åka till andra sidan jordklotet, för att uppleva något jag aldrig upplevt förut. En onödigt lång flygresa. Jag är inte bättre än någon annan. Men varje gång jag ska göra en längre resa tänker jag efter en extra gång om det är värt det. Kan jag försvara den här resan med att den inte hade kunnat göras på närmare håll? Jag reser inte till Thailand två gånger om året för att ligga på en strand.

Jag älskar att resa och klandrar ingen som känner likadant men det betyder inte att man inte ska ta sitt personliga ansvar. Jag klimatkompenserar min resa, åker kollektivt eller cyklar till jobbet, äter vegetariskt, ekologiskt och närproducerat, återvinner, försöker att välja ekologiska kläder när valet finns, släcker lamporna, stödjer WWF, Naturskyddsföreningen och Greenpeace.

Jag kan göra mer. Det kan vi alla. Men frågan jag ställer mig ibland är, är det värt det? När vi inte kan komma överens med de länder som är de absolut största förbrukarna av fossilt bränsle och som släpper ut många gånger mer än vad vi här i Sverige gör. Spelar det någon roll? Kommer allt att gå åt helvete i alla fall? Ibland undrar man och det faktum att miljöarbetet ständigt kommer i skuggan upprör mig. Ibland mer än någonting annat.

No comments:

Post a Comment