Tuesday, January 11, 2011

Balinese food

Åt ni någonsin Nasi Goreng i skolmatsalen? På vår skola hade vi det hela tiden och man tänkte väl inte så mycket mer om det än om blodkorv och potatisbullar.

Nasi Goreng är en indonesisk rätt med ris, kyckling och grönsaker och på Bali går det att få en Nasi Goreng eller en Mie Goreng, som är motsvarigheten med nudlar, ungefär var som helst.

Alla vägar på ön, och stränder med för den delen, är kantade av små Warungs, ett slags smårestaurang som oftare består av tre väggar än fyra. Det verkar kort sagt som att i princip de flesta har ett litet skjul med en kokplatta, några plastbord och stolar och en hel del förfriskningar. På en griffeltavla kan man sedan läsa om vad som står till buds.

Nasi Goreng!

På bilden äter jag resans godaste måltid i en liten warung i Jimbaran. Jättetallriken gick på 15 kronor. Sen finns det såklart en hel massa balinesisk mat som till exempel Satay, som är grönsaker, något slags kött (oftast kyckling)och ris med jordnöstsås.

Men det bästa av alls är att det är busenkelt att vara vegetarian på Bali. Balineserna själva äter inte mycket kött alls utan drygar mest ut vegetariska rätter med lite kyckling eller kött. Det innebär att man som vegetarian kan frossa i alla goda grönsaksrätter med tofu, tempeh, goda såser, röror och diverse blandningar. De ledande kryddorna verkar vara chili, koriander, vitlök och curry men även sesam är vanligt, gärna som olja.

Chiken satay

Smaskigt, starkt och vegetariskt på Luna café i Ubud

Eftersom det är en ö så finns det självklart gott om mat från havet också. Särskilt i Jimbaran som är speciellt känt för sina fiskrestauranger, går det att få färsk fisk och skaldjur så ofta som du bara vill. På morgnarna ser man ofta de små fiskebåtarna eller enstaka fiskare som står och kastar nät eller spö vid stranden och i tankarna på restaurangerna är det bara att peka på den hummer eller krabba du önskar spisa.

Jag äter ju oftast inte fisk hemma men om det är närfångat och det är fisk och skaldjur som enligt naturskyddsföreningen är okej att äta så smaskar jag gärna i mig av dessa delikatesser och på Bali gick det verkligen inte att undvika.

Vår utvalda mat hamnade i en balja på väg till grillen!

6 comments:

 1. Ju mer du skriver desto mer vill jag åka dit!

  ReplyDelete
 2. ...jag skulle precis till att fråga hur du löste den vegetariska biten med tanke på allt prat om kyckling ;) Det ser verkligen jätte gott ut och jag blir inte ett dugg mindre sugen på att besöka dessa paradis!

  Kram

  ReplyDelete
 3. Jag vill ocksa! :) Gud sa gott det ser ut, och skönt att du hade mycket vegetariskt att välja pa.

  Kram kram

  ReplyDelete
 4. MUMS! Det ser alldeles fantastiskt ut. Det kurrar i magen som aldrig förr. :-)

  ReplyDelete
 5. Jess: :)

  Ellinor: Det måste du verkligen göra du som är en sådan restok!

  Lisa: Ja det är ju inte alltid det är fallet!

  Alexandra: Ja det var ljuvlig mat, verkligen!

  ReplyDelete
 6. Alltså, maten ser HELT UNDERBAR ut!

  Det triggar ju mina res-nerver ännu mer! :) Vilken lyx att vara ledig och kunna äta god och billig mat!

  ReplyDelete