Sunday, April 24, 2011

Äta gott var inte svårt i Prag

Vi hade hört från ett par håll att det skulle vara svårt att hitta god mat i Prag och att det skulle vara extra svårt att hitta bra vegetariskt mat. Inget kunde ha varit mer fel. Vi åt inte en enda dålig måltid under våra fyra dagar där.

När vi anlänt måndag kväll och checkat in på Hotel Harmony på Na poříčí (för övrigt perfekt läge och trevligt hotell) gick vi hungrande ut på jakt efter Petras och den sex år gamla guidebokens tips om Red, hot and blues. Tyvärr hade stället på Jakubská 12 i Staré Město stängt men på nummer 4 samma gata hittade vi istället Giallorossa, som, precis som det låter, serverade italiensk mat och älskade AS Roma. Inte mig emot, gammal romanista som jag är. Vi slog oss ner och valde pastarätter ur menyn som såg ut som en Gazetta dello sport och vi blev inte besvikna. Förstklassigt italienskt på första försöket.

 Menyn

 Dagen därpå lekte vi turister längs Karlsbron och upp mot slottet. Vi stannade till på en av uteserveringarna i närheten av Kafka museum och intog vår första tjeckiska måltid. Erik fick knödel och någon köttgryta medan jag fick den klassiska vegetariska rätten friterad ost... Insåg sedan att mycket vegetariskt var just friterad ost, vilket jag skrattade lite åt, vem äter det som middag liksom?

Nöjd efter måltiden och med en stor öl i näven
Onsdagens lunch blev italienskt färskpasta i närheten av Karlovo náměstíparken och på kvällen kollade vi in tipset från Ellinor och Eriks kompis Radost FX. Jag blev inte besviken! Inte annat än på mig själv då som inte orkade mer. Jag hade spanat in både förrätt, en stor tallrik med mexikansk plockmat att dela på för två, och huvudrätt, burgartallrik. Dessutom blev det en drink före och efterrätterna såg ju inte fel ut. Men vilka portioner! Efter förrätten var både jag och maken proppmätta och fick knappt i oss den stora chokladtårtan som vi ändå bestämde oss för att dela. Nästa gång jag är i Prag ska jag äta här minst två gånger!

Karlovo náměstí

På torsdagen provade vi ännu ett tips, Globe på Ptrossova 6 och blev inte heller där besvikna på varken maten eller det mysiga stället med tillhörande bokaffär. Det blev en spenatburgare med blåbärsmilkshake på en solig innergård för min del.

Blir det bättre än så här?

 På kvällen upplevde vi dock resans asbolut bästa smakupplevelse. Vi ville hitta något nära hotellet och gjorde verkligen så bara vår gata, Biskupskà, ner och runt kvarteret, in på en liten gata vid namn Lodeckà, hittade vi den sötaste lilla innergården och restaurangen Červená tabulka. Det var lite mer fine dining och väldigt romantiskt. Maken åt kanin och vegetarianen som äter skaldjur tog grön ärtsoppa med pilgrimsmusslor och en räkravioli på det. Det fanns inget vegetariskt alternativ men lite för sent såg vi att man kunde beställa det på begäran. Det är bra service det. God öl och fantastisk dessert till det. Jag mumsade i mig en perfekt fondant medan Erik var lite vågligare och tog de körsbärsfyllda kesodumplings. Båda var mer än nöjda. Ett hett tips!

Kanin

Grön ärtsoppa

Räkravioli

Make med dessert

2 comments:

  1. Nu hade jag ju turen att ha en inhemsk guide med mig i Prag, annars hade jag nog inte hittat alla dessa fina ställen. Men den som sa att det var svårt att hitta god mat i Prag har nog inte varit där under de senaste 50 åren.
    Blev givetvis helt såld på Radost men hängde mest på Globe då min kompis tidigare jobbat där och hennes kille nu bossar på samma ställe ;) Verkligen supermysigt!

    Kram

    ReplyDelete