Wednesday, July 20, 2011

De ska ju ändå dö


Det tog tid och stundom fick jag läsa om stycken för att förstå, eller försöka förstå den invecklade IB-affären och Gunnar Ekbergs skildring av sin tid som spion för "firman".

Ekberg försökte under sent 60-tal och tidigt 70-tal kartlägga kontakter mellan yttersta vänstern i Sverige, terrororganisationer i Mellanöstern och KGB och vi får följa honom från det att han som ung man sportdyker i Öresund och av en ren slump hittar en sovjetisk trålare som gått på grund. Han blir kontaktad av försvarets underrättelsetjänst, IB och hjälper denna att tömma båten. Snart blir uppdragen fler och så småningom blir han infiltratör i diverse kommunistiska grupper. Från insidan blir han vittne till en hel del obehagligheter.

Boken bjuder på ett intressant perspektiv som komplement till det avslöjande av IB-affären som Jan Guillou och Peter Bratt stod för och om man är intresserad tycker jag att det är klart läsvärd.

1 comment:

  1. Det låter minst sagt som en spännande och intressant bok. Skriver upp titeln och så får jag ta tag i den längre fram i höst.
    Kram

    ReplyDelete