Monday, October 10, 2011

Ann Heberlein

Jag har läst Ann Heberleins otroligt utlämnande roman Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva där hon pratar om hur det är att leva med bipolär sjukdom eller manodepressivitet. En mycket stark bok som stundtals gör mig tvärilsk, stundtals fascinerad. Det är en väldigt modig bok men samtidigt kan jag se hur den i fel händer kanske kan göra mer skada än nytta.


Läs gärna en intressant intervju med Ann i Sydsvenskan här, en bra recension här, samt om uppståndelsen kring boksläppet här.

Jag blev trots mina betänkligheter till denna bok, mycket mer sugen på att läsa hennes andra böcker efter att ha läst intervjuer och reportage. På Albert Bonniers förlags hemsida står det så här om hennes bok Ett gott liv:

Ett gott liv plockar Ann Heberlein upp tråden från sin förförra bok, den moderna klassikern Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva, och knyter ihop den med sin senaste bok, den kritikerhyllade En liten bok om ondska. Personliga reflektioner vävs samman med filosofiska resonemang kring begrepp som godhet och ondska, kärlek, altruism och egennytta till en tänkvärd och obekväm uppgörelse med vår samtid: statusjakten, meningslösheten, kraven på inre lycka och synlig framgång. En berättelse om den tid vi lever i och om att bli frisk.

1 comment:

  1. Jag läste denna bok för några månader sedan och precis som hos dig väckte den blandade känslor. Det är en bra och modig bok som belyser en tystad, men väldigt vanlig sjukdom. På så vis är det bra att den kastar ljus åt problematiken. Å andra sidan kan allt för detaljerade beskrivningar få motsatt effekt beroende på vem som läser den...Men så är det alltid och någonstans får man nog ändå se till marojiteten och det huvudsakliga syftet med boken.
    Kram

    ReplyDelete