Wednesday, April 18, 2012

Hållbar fiskeodling?

I dagens Sydsvenskan läste vi om att man ska börja odla mer tropisk fisk i Sverige. Det pratas om massor av fördelar såsom att den odlade fisken växer snabbt, kan odlas tätt och inte kräver så bra vattenkvalitet. Vi får alltså mer mat men den negativa miljöpåverkan ska vara mindre än vid odling i hav eller vid vildfångst med tanke på de utarmade haven.

Min uppmärksamme make påpekade dock att det fanns en aspekt de inte tog upp i artikeln, nämligen den om fiskmaten. I tidningsartikeln framställs allt som om detta vore ett ekologiskt, närproducerat och alltigenom positivt alternativ men det nämndes inte vad de skulle äta. Det är nämligen så att nästan all odlad fisk får tjocka på sig med hjälp av sina vilda gelikar i form av fiskmjöl. Fiskmjöl är alltså gjort på vild fisk. Man kallar det bifångst och då låter det som att man tar tillvara på det man får upp, men tyvärr är det inte riktigt så. Minst 25% av all fisk som man tar upp årligen blir fiskmjöl och då slänger man ändå ofta tillbaka 80-90% av fångsten död.


Det är så mycket som haltar i resonemangen här. Att överhuvudtaget börja prata om fiskens bästa är ju uteslutet när det gäller all odlad fisk men oavsett detta, är det hållbart att industrialisera fisk- och köttproduktionen än mer än vad vi redan har gjort? Så här säger Uppdrag granskning om den norska odlade laxen i alla fall. Kanske ska dessa fiskar få något mycket bättre. Jag hoppas det men avvaktar tvivlande svar. 


Vill ni se hur fiskarna bor förresten? Kika in här. Ser det hemtrevligt ut? 


No comments:

Post a Comment