Friday, June 1, 2012

04.20

Alltså jag vet att småbarn inte innebär sovmorgnar och jag är helt okej med att gå upp vid sexsnåret, vardag som helg, verkligen, men den senaste veckan har Skryllet haft ovanan att vakna mellan fyra och fem på morgonen och det känns liksom inte optimalt. Sömn och bebisar är uttjatat, jag vet, men snälla ni, tips på hur man får henne att sova en ynka timme längre i ottan?

16 comments:

 1. Oj, så svårt. Rutiner, rutiner, rutiner. Men det vet jag ju att ni har. Middagssovande som inte är för sent på eftermiddagen. Ordentligt med mat, inte för varmt osv Ja, jag tror att jag ger tips som du redan vet...
  Hoppas att ni snart får sova längre. Massa kramar.
  P.S Yes, när du kommer nästa gång tar vi Vinterviken! Och ett glas vin ;)

  ReplyDelete
 2. Tyvärr är det nog att bita ihop. Rutiner som tidigare skrivits. Lagom med dagssömn men sen tror jag att sömn föder sömn. Sover de ordentligt och bra på dagen blir det bra på natten. Inget blir bra av att dra in för mycket på dagen för att de ska sova längre på morgonen. Våra barn är morgonpigga. Malte har vaknat 5 två dagar nu. Sen går vi upp tidigt till dagis ofta så det blir väl att han vänjer sig ibland andra dagar vid tidiga morgnar. Med våra har det kvittat när de lägger sig på kvällen, de har vaknat tidigt ändå, om inte ännu tidigare...först nu när noel blivit typ 6 börjar han kunna sova till 8-9 efter sena kvällar men nu finns ju Malte som kan väcka honom =) Det är jäkligt tufft med 5-någonting morgnar...eller 4. Men de förändras hela tiden, så brukar jag tänka. Inget varar för evigt så om några veckor har hon nog ett annat mönster. Ringas snart? Puss puss från en som VERKLIGEN vet hur det är! =)

  ReplyDelete
 3. Men alltså, det här med rutiner. Vi har ju rutiner på det viset att hon lägger sig samma tid varje dag, vid 19, men på dagarna blir det ju aldrig samma eftersom hon vaknar olika varje dag men blir trött efter ungefär samma antal timmar. Vaknar hon 5 blir hon trött halv 8 och vaknar hon 6 somnar hon halv 9. Då sover hon kanske 50 minuter eller en timme om man har tur. Jag försöker alltid söva om henne när hon vaknar och ibland går det men oftast inte, Går det sover hon högst 1,5 timme.

  På eftermiddagen somnar hon oftast runt 13-14 och sover mellan 1,5 och 2 timmar. Somnar hon för tidigt är hon helt slut klockan 6 på kvällen...

  Jag vet att många barn sover mer än 2-2,5 timme per dag när de är åtta månader men jag vet ärligt talat inte hur jag ska göra för att få henne att sova längre på dagen. Vagnpromenader, vyssjande, vaggande, amning, har provat det mesta...

  Läste någonstans att åttamånaders ska sova ca 3 timmar på dagen och 11-12 timmar på natten. Finns det bebisar som gör det?

  ReplyDelete
 4. Läste lite ovan i kommentarerna och det sägs att under 1 år ska dagsömnen inte påverka så mycket, men det är nog individuellt. Precis som men allt annat med barn :)
  Vilja har alltid varit morgonpigg och vi är sällan uppe efter 06. Mamma sa att jag var likadan. Uppe 05 varje morgon. Och det känns som att vi har testat allt! Blev du nog inte så klokare av ;) Hoppas att du får något bra tips. Förresten hörde på tvn när någon barnläkare pratade om barn som var uppe tidigt och på sommaren är det vanligt att barn vaknar när solen går upp.

  ReplyDelete
 5. Snart kan jag komma och hålla Skryllet sällskap en tidig morgon, så kan du gå och lägga dig igen! Vilken plan va? Måste vara bästa tipset.

  ReplyDelete
 6. Hujedamig, det var tidigt! Jag tycker att 6 är tidigt om vardagsmorgnarna. Hoppas du får tillfälle att sova lite under dagen ;)
  Kram

  ReplyDelete
 7. Emelie !
  Elsa sover också oftast inte mer än 2-2,5 timmar på dagen. Ibland bara 1,5-2. Hon sover visserligen 11 timmar om natten, but still. Jag har varit knasig över dagsömnen (ja du vet, försökt söva om en liten dam som vaknar skrattandes efter 30 min och sedan oroa mig för att hon inte får tillräckligt)), men det har ju förstås inte hjälpt =) Jag har varit ganska fast med dagrutinerna, dvs sömn och mat på ungefär samma tider varje dag (när det inte är något särskilt förstås), men vem vet vad det hjälpt ?

  ReplyDelete
 8. Min bebis (snart 7 mân) gjorde likadant i cirka 10 dagar och sedan upphörde han tvärt med det och âtergick till vanliga uppvaknandet vid 06:00. Dessutom vaknade han vid midnatt eller 01:00. Det var sjukt tufft och vi har fortfarande lite eftersläpande trötthet. Pâ BVC sa BM att han ej skulle sova mer än 3-4 timmar om dagen och inte mer än en vila pâ 2 timmar i sträck. Men vi märkte ingen skillnad även om vi nâgon gâng väckte upp honom. Sedan fick vi tips om gröt eller välling pâ kvällen men tyckte inte det heller hjälpte. Sâ inga praktiska tips. Vi lyckades inte heller med tricket somna om bebisen i sin eller vâr säng. Det var tufft helt enkelt.

  ReplyDelete
 9. Oh ja just det. Vi körde även (tvärtemot teorin) med en halvtimmes senare läggnig (halvnio) och lite extra action i form av lek och hopp under kvällen. Det är faktiskt det enda som jag inbillade mig funkade men vem vet...

  ReplyDelete
 10. Oh sorry nu spammar jag. Men kom pâ att tillägga att vi inte heller har lyckats med rutin pâ för och eftermiddagsvilorna. Enligt vâra mer traditonella franska barnböcker ska bebben sova en snutt pâ förmiddagen och en snutt pâ eftermiddagen och gärna 60-90 minuter vardera. Jag kämpade med att fâ till det för jag tyckte det kunde vara smidigt för MIG med mer struktur men bebben kände sig inte riktigt övertygad. Det kan vara sjukt frustrerande att han vaknar 5 och sedan tycker det är skönt att sova "en extra timme" klockan 7 när jag hunnit dricka 3 koppar kaffe...

  ReplyDelete
 11. Och igen! Môrkläggningsgardiner funderade vi pâ. Han sov mycket bättre i Frankrike och när vi kom hem vaknade han vid 05. Var det ljuset eller fôrändringen... suck...

  ReplyDelete
 12. Malte vaknar kl 5 och vi har ändå satt upp handdukar över takfönstret så det ska hålla sig mörkt hahaha. Man måste utesluta alla tänkbara orsaker till för tidigt vaknande.
  Hon sover säkert så mycket hon behöver på dagen om hon är pigg och glad (någorlunda =)) däremellan. Och självklart blir det lite tokigt beroende på när de vaknar men man får justera så gott det går under dagen och det verkar du göra alldeles utmärkt. Det man kan prova är att justera kvällsläggningen totalt till typ 21-22 och hålla det konstant tills hon ändrar nattmönster och istället sover till typ 7-8. Så har vi dock aldrig velat ha det, i och med att man också ibland har tidiga morgnar när de börjar på dagis så måste de ju komma i säng i bra tid. Vi har prioriterat att få egentid på kvällarna, barnen somnar vid 19.30 ca, lite olika med Noel så klart nu när han är äldre. Sen har de också vaknat vid 6 för det mesta...vet att diskussionen handlade om 4.20 från början men jag tror det inte kommer vara ihållande så länge. Däremot är det inte omöjligt att hon är ett barn som vaknar vid 5-5.30 varje morgon, hör om de där kidsen lite då och då =) vi har det så emellanåt och sen rätt som det är så överraskar de med att sova till åtta. Och då har de ofta somnat typ 19 kvällen innan och inte 23...ingen logik med andra ord. Hoppas du orkade läsa! Kram

  ReplyDelete
 13. Sandra på Ön: Nej, det är kanske så. Jag hoppas dock att det i så fall blir efter 5 och inte vid 4 som det varit nu!

  Sara: Ja det låter toppen!

  Ellinor: Nej 6 känns helt okej numera ;)

  Sandra: Ja just det, jag vet att vi diskuterat det här med sömn på dagen förut. Antar att man får testa olika saker en tid för att se om det får resultat!

  Anonym: Tack för alla tips och skönt att höra att andra har det likadant på något vis. Jag ska prova att göra rummet mörkt för det ligger nog någonting i det där med att barnen vaknar när solen går upp. Nej, dagsvilan är nog vad den är. Jag försöker ändå fortsätta med någorlunda rutiner och hoppas att det ska ordna till sig. Jag hoppas att det är en fas för Carla också, tio dagar kan jag stå ut med!


  Kristina: Carla är helt slut vid sju så det hade blivit svårt att ändra det och bebisar lär ju behöva minst 10 timmar på natten så jag vet inte om det är någon idé, dessutom går jag upp 6 när jag jobbar så det är bra om hon kan vakna då men som du säger, gärna 6 och inte halv fem!

  Tack för alla kommentarer!

  ReplyDelete
 14. Precis jag tycker inte heller det funkar. Men vissa väljer att göra så men då kanske de inte lämnar tidigt alls heller. Hade nog ändå inte gjort så i och för sig. Jag gillar lite lugn på kvällen. Sen på helgen kan man ha dem uppe lite längre men enl min erfarenhet hjälper det sällan. I alla fall inte när de är små. Tvärtom får det oftast istället motsatt effekt. Kram!

  ReplyDelete
 15. Och mörkläggningsgardiner !;)

  ReplyDelete
 16. Finns nog inget specialtrick för då vill jag också veta:) Annars kan ni köra varannan dag. Eller så blir det inte varannan för om hon sover längre en dag då får den personen som slapp gå upp tidigt ta nästa dag i stället... Hahahaha.....hahahahahaha!!!!!;););)

  ReplyDelete