Sunday, June 17, 2012

Plastbloggen - Intressant forskning om BPA

För er som faktiskt är lika intresserade av giftiga kemikalier, var de finns och vad de gör med oss hittade jag en mycket intressant rapport om Bisfenol A (BPA) från Institutet för miljömedicin Karolinska institutets hemsida. Det tar lite tid att läsa men det finns mycket användbar information. Själv blev jag glad över att få bekräftat att det i Sverige är förbjudet med BPA i matförpackningar riktade till barn under tre år, samtidigt som det tråkigt nog verkar vara så att Tupperwares suveräna produkter innehåller giftet.

För dig som är osäker på vad BPA är, skriver man så här på KI:s hemsida:

Bisfenol A (BPA) används framförallt i framställningen av polykarbonatplast och epoxi och produceras i mycket höga volymer globalt. Polykarbonatplast har en mängd olika användningsområden, bland annat används det i CD- och DVD-skivor, som byggmaterial i fordons- och byggindustrin samt i vissa plastflaskor och lådor för matförvaring. Epoxi förekommer bland annat i elektronik, i byggmaterial och material som används för att renovera vattenrör, s.k. relining, i vissa tandfyllnadsmaterial och i skyddande ytbehandling på insidan av förpackningar för livsmedel, som konserv- och läskburkar. 

Vidare står följande att läsa beträffande hälsoeffekterna med Bisfenol A:

BPA är ett hormonellt aktivt ämne med östrogena egenskaper. Störd utveckling av hjärnan, beteende och reproduktionsorgan, samt ökad risk för fetma och cancer efter exponering i fosterlivet är några effekter som har rapporterats i djurförsök. Vilka effekter som är relevanta vad gäller risken för människors hälsa, samt vid vilka exponeringsnivåer skadliga effekter uppstår, är dock omdebatterat.Jag vet inte vad ni säger, men för mig låter det inte särskilt betryggande.

1 comment:

  1. Henrik fick i sommarpresent från jobbet bl a en vattenflaska i plast utan BPA, och utbrister då till kollegorna: Nu blir min fru (!) glad!

    ReplyDelete