Monday, September 17, 2012

Plasten igen - håll koll på förpackningsnummer


Har ni tänkt på de de där små siffrorna som finns på de flesta plastförpackningar som vi, och kanske framförallt våra barn, omger oss med? De flesta plastförpackningar, leksaker och plastföremål är märkta med en triangel och ett nummer från 1 till 7. För ett tag sedan läste jag vad siffrorna betydde och gjorde efter det en ordentlig utrensning hemma. Här kan du läsa mer om varför du ska undvika plast med nummer 3, 6 och 7.

Så här står det i den av Naturskyddsföreningen framtagna Kemikalier i barns vardag:

Undvik att värma välling och barnmat i plastförpackningar och plastflaskor eftersom kemiska ämnen, till exempel bisfenol A, kan läcka från plasten. Undvik också repiga nappflaskor och plastförpackningar eftersom repor ökar risken. Förvara gärna mat i glaskärl istället. Bisfenol A är sedan 2011 förbjudet i nappflaskor i hela EU men har  tidigare varit vanligt förekommande. Plastflaskor och matbehållare som är märkta med siffran 7 eller bokstäverna PC består av polykarbonat och kan innehålla bisfenol A.

På naturskyddsföreningen kan du läsa hela broschyren som tar upp allt om leksaker, badkritor, lim, pennor, födelsedagskort och så vidare. Här avråder man också helt att låta små barn som stoppar saker i munnen att leka med plastsaker. Jag tänker på vår bebis som gillar att låtsasdricka ur flaskor och plastglas till exempel och blir illamående. 

Skadlig plast finns överallt, tillsammans med flamskyddsmedel, besprutningsmedel och annat skit som förgiftar den plats vi lever på. Fler tips om hur du kan göra din vardag mindre gifttät finns här!

3 comments:

 1. Jag älskar bloggen "Stoppa plasten"! Och snart får vi besök, som förhoppningsvis har med sig våra nya matlådor från Malmö Modern!
  Kram!

  ReplyDelete
 2. Haha, tur att någon uppskattar!

  ReplyDelete
 3. Haha, tur att någon uppskattar!

  ReplyDelete