Sunday, January 13, 2013

Supermat

Som jag nämnt förut så gör vi veckomatsedlar,  oftast för två veckor i taget. Det förenklar vardagen något makalöst och är kanske nästan en förutsättning för att få varierad och bra mat varje dag, åtminstone om man är vegetarian och behöver ha lite framförhållning när det gäller att sådana saker som att lägga bönor i blöt och se till att ha de lite mer udda ingredienserna hemma.

Idag lagade maken riktig supermat, gott, enkelt och sprängfullt med nyttigheter. Genom lilla matderiven har vi hittat den här underbara matbloggen och receptet på Boxing Day Delight. Ni måste prova.

Apelsinglaserad tempeh med grönkål och ris

Detta behöver du:
3-4 pressade apelsiner
1 tsk färsk riven ingefära
2 tsk tamari (eller annan soja)
1 1/2 tsk brunrisvinäger
2 tsk lönnsirap
2 små vitlöksklyftor
1/2 tsk malen koriander
Ungefär 10 bitar tempeh (ca 400g) eller fast tofu, men tempeh är godare!
Ett halvt knippe grönkål
2 msk olivolja
1/2 lime
En handfull (eller om du är som jag, mycket) färsk koriander
Råris

Gör så här:
  1. Koka råris enligt anvisningarna. 
  2. Pressa apelsinerna i liten skål. Tillsätt ingefära, tamari, brunrisvinäger, malen koriander och vitlök. Rör ihop och sätt åt sidan. 
  3. Skiva tempehn i ganska smala, munsbitestora skivor.
  4. Häll i oljan i en stor stekpanna på medelhög värme. När oljan är varm, stek tempehn i fem minuter eller tills den är gyllenbrun på båda sidor.
  5. Häll i apelsinmixen i pannan och låt sjuda i 10 minuter eller till att såsen är så reducerad att den är som en en tjock glasering. Vänd en gång till så att bitarna täcks.
  6. Skiva sedan grönkålen och vänd ner i stekpannan. Stek tills den blir mjuk. 
  7. Lägg upp på tallrikar tillsammans med råriset. Ringla den resterande såsen över tempehn, skvätt lite lime på och strö på lite koriander .

No comments:

Post a Comment