Sunday, April 28, 2013

Om att barn inte tycker om

Jag hörde någon gång för längesedan att vi behöver smaka en del saker ungefär 10-15 gånger innan vi gillar det. Oftast handlar det om sådant som inte är sött eller fett och och som vi av medfödda skäl gillar just av den anledningen. Men att vissa saker behöver tränas in känns ju rimligt, eller hur? Tänk rödvin, kaffe och cigaretter till exempel. Vem gillar det första gången? Nu är ju dessa uppräkningar mer exempel på laster än på nyttiga saker man vill lära sig tycka om men om man tänker på våra små och saker man vill att de får i sig så känns det mer relevant att fundera kring ämnet.

Vi har alltså applicerat teorin på Carla och även om hon fortfarande är i åldern då det mesta slinker ner så märker vi att det fungerar. Exempel på saker som hon inte gillar första, andra eller ens femte gången är avokado, gurka, tomat, ris, youghurt och nötter. Nu gillar hon allt. Saker hon har gillat från första stund är däremot oliver, bönor, pasta, all frukt, gröt och sylt. En enda sak har vi provat mer än 15 gånger och den ratar hon fortfarande oavsett form, potatis. Märkligt, eller hur? Kanske är det dock undantaget som bekräftar regeln.

Om ni vill läsa mer om forskningen kan man kika in på den här bloggen!

3 comments:

  1. Har ni provat potatismos med mycket smör/grädde/ost och kanske blandat med grönsaksmos typ morot/tomat/broccoli. Det fungerar hos oss. Även potatisgratäng fungerade bättre än kokt potatis innan men nu har han lärt sig och äter all potatis precis som du skriver om. Tycker även det är lustigt att det varierar vad de vill äta ena dagen till nästa.

    ReplyDelete
  2. Vilja har alltid gillat det mesta, men nu är hon inne i något och ingenting går ner. Hon provsmakar inte ens, men vi kör på som vanligt och till slut måste hon väl ändå bli hungrig??

    ReplyDelete
  3. Jag förstår henne helt och fullt vad gäller potatis, ingen favorit här heller och då har jag ändå hunnit att prova x antal gånger under mina 27 år ;)

    ReplyDelete