Monday, May 19, 2014

Marrakesh

 

I mitten av februari blev mörkret för tungt och reslängtan för stor, så vi packade väskorna och drog iväg till Marrakesh. Av en kollega och vän som kan Marocko fick vi tips och råd för resen. Vi blev inte besvikna. 

Vi började i det bullriga, bohemiska och mytomspunna Marrakesh. När man åker dit det faktiskt ett måste att bo på en av stadens vackra riader. En riad är som ett litet hotell med en innergård och det finns ofta cirka 5-10 rum. Större hotell ligger utanför gamla stadskärnan och är inte alls lika charmiga. 

Vi bodde på riad Clémentine, ett otroligt mysigt ställe som till skillnad från de flesta andra riader, hade pool. Vi kände att det var mysigt för Carla men om man bara är vuxna som åker kan man lika gärna bo på ett av de mycket billigare alternativen som exempelvis fantastiska riad WO

Alla ni frankofiler kommer att få ert lystmäte mättat om ni åker hit då franska är det officiella språket och det man tar sig runt på. På de familjära riaderna finns gott om möjligheter att prata franska med ägarfamiljerna och deras personal. 

Och visst är det som att kliva in i en Tusen och en natt-berättelse. Det är en mytomspunnen och vacker stad med tusentals års sagor böljande längs väggarna i de trånga gränderna. Souken, marknaden, är högljudd och intensiv och inbäddad i en doft av grillat kött, färska apelsiner och nybakade kakor. 

Att prova på när du är här: 
* Alla bröd bullar och kakor verkade kosta 80 öre styck oavsett vad det var. Gissa om vi frossade. 
* Hamam. Gå på ett lokalt badhus och tvätta dig själv eller på de turistanpassade och få ett lyxigt bad och behandling för en liten peng. 
* Henna café 
* Pepe Nero. Lyxrestaurang i otroligt vacker miljö.
* Jamaa el-fna. Torget där du kan se ormrtjusare, apor i kedjor och kläder (usch och fy), dansare, musiker, försäljare av allt från färskpressad apelsinjuice till tänder (!). 
* Hälsa på i Yves St Laurents trädgård. 

Bon voyage! 


4 comments:

 1. Oh, comme c'est beau! Je veux bien y aller ;)
  Ett av de nordafrikanska länderna som fortfarande lockar är just Marocko och Marrakesh. Tänker mig att det är preics sådär bohemiskt och färgsprakande som du skriver. Tusen och en natt möter det franska, kan det bli så mycket bättre!?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Men precis! Du måste åka dit någon dag!

   Delete
 2. Jag blir salig av detta, du vet ju det. Vi har pratat om Marrakekesh här hemma och kanske blir det en resa i framtiden. Just nu är det ju bebisresa nr.2 som väntar.
  Härliga, härliga bilder och massa bra tips. Sparar till en ev kommande resa…..
  Kram

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, man får drömma sig tillbaka och tänka framåt när det gäller resandet just nu!

   Delete